Obiective turistice pe care să nu le ratezi când ajungi în Baia Mare

Așezat aproape de locul unde se agață harta în cui, după cum se zice Baia Mare este principalul oraș din Maramureș având în spate o istorie ce începe încă din Evul Mediu. Deși nu este un oraș mare, în pofida numelui, cei care aleg să-l viziteze rămân plăcut impresionați. De aceea, îți prezentăm și noi doar câteva motive pentru a-l include pe lista ta cu locuri de vizitat. De restul, te ocupi chiar tu și îți garantăm că nu vei regreta.

Turnul Ștefan

Puțini sunt cei care știu că istoria orașului Baia Mare are legătură și cu  Iancu de Hunedoara. În secolul al XV-lea, domnitorul a primit în proprietate întreaga regiune și a decis să ridice în oraș o biserică cu hramul Sfântului Ștefan. Maiestuoasă la vremea ei, nu a rezistat însă vremurilor, iar în prezent, a mai rămas să depună mărturile pentru cele de demult doar turnul clopotniță, care a devenit un adevărat simbol al orașului Baia Mare. Turnul Ștefan, după cum este numit, se află în apropiere de centrul medieval al orașului și reprezintă locul perfect de unde ai o panoramă a întregul oraș. Cu o înălțime de 45 de metri, te face să te gândești la cât de impresionantă a fost biserica ridicată de Iancu de Hunedoara.

Muzeul de Mineralogie

Baia Mare adăpostește singurul muzeu de mineralogie din țara noastră, unde vizitatorii află că în patrimoniul acestuia sunt cuprinse mai bine de 16.000 de eșantioane minerale, multe dintre ele fiind rare sau chiar unicat. Toate eșantioanele provin din zăcămintele din Baia Mare. Dacă alegi să-i treci pragul, și noi chiar te îndemnăm să o faci, vei putea admira diferite roci, fosile și alte artefacte, care oferă o informații despre caracteristicile geologice ale zonei.

Turnul Măcelarilor

Turnul Măcelarilor se găsește în Piața Izvoarelor și este ultimul rămas din cele șapte turnuri medievale din vechea fortificație a orașului. Acesta a fost construit în secolul al XV-lea, și mai este cunoscut și sub numele Turnul Munițiilor pentru că aici se depozitau armele și praful de pușcă în acea perioadă. Numele de Turnul Măcelarilor îi vine de la faptul că breasla măcelarilor, cea mai puternică din Baia Mare, avea datoria de a folosi acest turn în cazul unui atac. Multe legende înconjoară și acum Turnul, dar cea mai cunoscută este cea care povestește că haiducul Pintea a fost omorât cu ”plumb” tras tocmai din acest Turn.

Piața Libertății

Piața Libertății este locul în care te simți, dintr-o dată, în altă lume, pentru că ai prilejul să te afli înconjurat de peste 20 de edificii medievale gotice. Vei putea admira Casa Elisabeta, construită de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea, ca parte vechiului castel medieval, iar Hanul Vulturul Negru, ce datează din secolul al XVIII-lea, îți spun localnicii că a găzduit, de-a lungul timpului, clădirea primăriei, dar și a judecătoriei. Nu te grăbi și străbate cu atenție străduțele din jur. Vei observa multe detalii și case care te îndeamnă să visezi la vremuri de mult apuse.

Planetariul și Observatorul Astronomic

Nu puteam să vorbim despre obiective turistice în Baia Mare și să uităm tocmai Planetariul. Acesta este prima instituție de acest fel din România și unică în partea de nord a țării. Acesta a fost înființat în urmă cu aproape 50 de ani, dar a fost modernizat cu echipamente de ultimă generație. Pasionații de astronomie sau doar simplii curioși pot admira o simularea unui cer înstelat cu peste 7.000 de stele, instalată pe cupola uriașă a planetariului, dar și diferite prezentări, simulări, expoziții și demonstrații a unor evenimente astronomice importante.

Festivalul Castanelor

Festivalul Castanelor este, poate, cea mai îndrăgită sărbătoare a locuitorilor urbei, iar popularitatea ei este în continuă creștere. De fapt, în fiecare an, de Sărbătoarea Castanelor, în oraș poposesc mulți turiști, veni tocmai cu acest prilej. Manifestarea a fost demarată la initiativa lui Cristian Anghel, Primarul Municipiului Baia Mare, prima ediție a acesteia desfășurându-se în anul 1993. S-a pornit de la un lucru simplu, mai exact s-a intenționat ca locuitorii orașului Baia Mare să se bucure de trei zile de destindere și distracție, oferindu-le diverse manifestări care să le atragă interesul. De asemenea, s-a avut în vedere alegerea unor zile din an care să fie reprezentative pentru orașul Baia Mare. Așa s-a ajuns la Sărbătoarea Castanelor, mai ales că zona este cunoscută ca fiind una bogată în castani comestibili.

Un arbore cu istorie

De altfel, castanul comestibil are parte chiar și de o menționare documentară, care datează de mai bine de 300 de ani. Astfel, într-un proces verbal din 24 septembrie 1642, se menționează că „…pentru poftă am trimis cadou castene, ca și altă dată, pentru care principele ne mulțumește în scris”. Ca să lumurim despre ce este vorba, este vorba despre secretarul Băii Mari, care a trimis castane principelui Rakoczi I. Orașul Baia Mare este considerat punctul cel mai nordic de pe glob unde trăiește castanul comestibil, iar cei mai impresionanți arbori îi găsim pe dealurile de la Tauții de Sus, unde înălțimea acestora trece lejer de 20 de metri, și au vârste de peste 500 de ani.

Distracție pentru toată lumea

Programul oferit în aceste zile de sărbătoare se adresează tuturor vârstelor şi gusturilor, iar organizatorii caută să aducă în fiecare an noutăţi care să atragă publicul băimărean: concerte de muzică pop, rock, folk, spectacole folclorice, evenimente culturale, târguri şi expoziţii, întreceri sportive etc.

Seminarii, mese rotunde, muzică şi dans, cultură şi artă, sport şi divertisment, mici şi bere, castane şi must, toate se regăsesc cuprinse, în fiecare an, într-un program generos, menit să-i încânte pe băimăreni şi pe invitaţii lor din ţară şi de peste hotare. Printre manifestările devenite deja tradiţionale amintim la Sărbătoarea Castanelor, amintim „Târgul Meşterilor Populari”, Expoziţia de artă plastică “Anuala Artelor”, Expoziţia „Studio Studenţesc”, “Cărţile Anului”, „Târg de informare pe teme europene”, Crosul „Cupa Castanelor” și “Nunta de aur”.