Cluj Napoca – orașul de unde nu vrei să mai pleci!

pexels-evelin-rotaru-14830560

Cine nu a auzit Cluj Napoca? Puternic centru universitar, medical și nu numai, atunci când îl vizitezi ai într-adevăr senzația că ești în altă țară. Aici până și oamenii sunt altfel, mult mai calzi, mai primitori, cu o mentalitate care te face să uiți că ești încă pe teritoriul țării. Este un loc unde trecutul nu a fost uitat niciodată, iar îmbinarea acestuia cu prezentul te cucerește într-un fel aparte.

Dacă vrei să simți cel mai bine orașului, cel mai bine alege să-l vizitezi toamna, când zecile de mii de studenți te fac să te simți din nou tânăr, și-ți dau acea energie pozitivă de care aveai nevoie.

Dar nu numai acest lucru te face să îți dorești să revii aici – de fapt, să nu mai pleci niciodată. Orașul Cluj Napoca abundă de obiective și atracții turistice, care oferă vizitatorului de ocazie și nu numai, o întoarcere în timp. Cele trei piețe principale ale Clujului, Piața Unirii, Piața Avram Iancu și Piața Muzeului, alcătuiesc centrul vechi, și unde se găsesc numeroase clădiri monument și instituții importante, care merită vizitate și admirate. Vei observa stilul aritectural aparte al clădirilor, o combinație perfectă între cel baroc și cel gotic, care te cucerește de prima dată.

Piața Unirii, locul preferat al turiștilor

Dacă ai ajuns la Cluj Napoca, nu rata – deși nici nu prea ai cum,  Piața Unirii, este cea mai veche piață după dimensiune din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Vei remarca imediat clădirile monument, maiestuoase prin prezență, foste palate, unele transformate în muzee, altele în instituții. Aici poți vizita Muzeul de Artă, Palatul Banffy, Vechea Clădire a Primăriei și Strada în Oglindă. De asemenea, nu ai cum să o ratezi, iar în mijlocul pieței vei putea admira Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, care este cunoscută pentru faptul că are cel mai mare turn de biserică din România, în lateralul căreia se află statuia lui Matei Corvin.

Piața Avram Iancu

Piața Avram Iancu este și ea înconjurată de numeroase clădiri monument și instituții, dintre care îți spunem că nu trebuie să ratezi Regionala CFR, Teatrul Național și Opera Română, Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Palatul de Finanțe Cluj, Palatul de Justiție cu Tribunalul Cluj. Aici vei putea admira și Catedrala Mitropolitană Ortodoxă și statuia ”Crăișorului munților”,  Avram Iancu.

Piața Muzeului

Piața Muzeului, denumită așa după Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care se află în capătul acesteia, este una dintre preferatele celor care vin la Cluj Napoca. Printre cele mai importante obiective turistice pe care le poți admira aici îți recomandăm să nu ratezi Casa Matei Corvin, Biserica și Mănăstirea Franciscană și Obeliscul Karolina.

Cele mai importante obiective turistice din Cluj

Dacă ai ajuns prin Cluj, sunt cu siguranță unele obiective turistice pe care este obligatoriu să le bifezi în agenda ta.

Cetățuia

Locuitorii zonei spun că nu poţi să pleci din Cluj fără să urci pe Cetăţuie. Aceasta este situată pe malul stâng al Someşului şi este o fortificaţie construită în prima parte a secolului al XVIII-lea, în vârful dealului cu acelaşi nume. A fost clădită cu ziduri sub formă de stea, şanţ de apărare, 5 bastioane de colţ şi 3 porţi. În prezent, din vechea cetăţuie au mai rămas doar o parte din ziduri, câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor. În anul 1995 aici a fost înălţată o cruce de fier, în locul celei distruse de comunişti în anii ’50. Crucea iniţială  a fost ridicată în memoria celor întemniţaţi aici. În plus, dacă vizitezi aceste locuri cu persoana iubită, tradiția spune că dacă dorești să fiți mereu împreună, trebuie să o săruți sus, pe Cetățuie.

Parcul Etnografic Romulus Vuia

Parcul Vuia e secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. Vei avea parte de o pentru o vizită ceva mai lungă, deoarece se întinde pe 16 hectare şi are aspectul unui sat, iar casele care-l alcătuiesc sunt dovezi ale arhitecturii tradiţionale din diferitele zone ale Transilvaniei. Tot aici găsești biserici din lemn specifice acestor locuri, dar și instalaţii tehnice ţărăneşti şi ateliere meşteşugăreşti.

Teatrul Naţional şi Opera Română

Le-am pus ”la pachet” deoarece ambele şi-au deschis porţile în 1919. Clădirea care adăposteşte atât Teatrul, cât şi Opera, este construită în stil baroc-rococo, având o capacitate de 1000 de locuri şi trei rânduri de logie. Un lucru pe care nu-l știai este că întreaga operă dramatică a lui Lucian Blaga a fost jucată aici în premieră absolută.

Bastionul Croitorilor

Fosta cetatea a Clujului nu și-a spus încă ultimul cuvânt, iar despre vremurile de atunci a rămas să ne ”povestească” Bastionul Croitorilor, unul dintre puţinele turnuri de fortificaţie care rămas intact până în zilele noastre. Acesta are un aer mediaval, care te va cuceri cu siguranță.

Biserica Sfântul Mihail

Lăcașul de cult Sfântul Mihail este printre cele mai mari biserici gotice din România, iar construcția s-a întins pe mai bine de un veac. Din păcate, reforma religioasă a lăsat urme, iar multe dintre frescele și statuile cu care a fost împodobit lăcașul de cult nu mai există, dar te poți bucura de vitraliile acestuia, care te lasă fără suflare. Îți mai spunem doar că turnul bisericii, în stil neogotic, are 80 metri înălţime şi e cel mai înalt turn de biserică din România, și dacă ai noroc, poți nimeri o perioadă în care este deschis pentru public.

Laguna Albastră… de Cluj

Este vorba despre un lac apărut recent care s-a format pe locul unei foste mine de caolin. Nu este ușor de ajuns, și mai bine întreabă localnicii cum poți vedea această frumusețe a naturii, și nu renunța, chiar dacă ai parte de ceva peripeții până ajungi. O să înțelegi că tot efortul a meritat.

Dar, destul cu informațiile. Clujul are încă multe locuri care abia așteaptă să fie descoperite de turiștii ca tine. Așa că nu mai aștepta și vino și tu la Cluj, un loc de unde nu vei mai dori să revii acasă!