Activități potrivite pentru întreaga familie la Constanța

Atunci când spunem litoral, automat de gândim la mare, valuri, plajă, bălăceală. Ce-i drept, majoritatea dintre noi nu face altceva atunci când alege săși petreacă vacanța la mare. Cu toate acestea, sunt și zile în care simți nevoia parcă de altceva, sau vremea este prea ploiasă și nu te lasă să mergi la plajă. Ei bine, îți prezentăm câteva activități potrivite pentru întreaga familie dacă alegi să-ți petreci concediul la Constanța.

Delfinariul, preferatul copiilor

Principala atracţie a turiştilor este Delfinariul din Constanţa, de pe Bulevardul Mamaia, aproape de staţiune, unde vezi reprezentaţiile delfinilor, a căror spectacol îi va încânta cu siguranță pe cei mici. Și, dacă vrei să le oferi o experiență de neuitat, include pe listă și Planetariul, pe care-l găsești tot în incinta Delfinariului. Pentru Acvariu, trebuie doar să traversezi oraşul şi ajungi la faleza Cazino.

Moscheea Carol I

Dacă ajungi în Constanţa nu rata vizitarea moscheii Carol I din Piaţa Ovidiu, pentru că din vârful minaretului înalt de 47 metri vei vedea tot oraşul, Portul Tomis şi Portul Constanţa. A fost ridicată de primul rege al României în 1913, în cinstea devotatei comunităţi de musulmani din Constanţa, iar aceştia şi-au arătat respectul şi recunoştinţa faţă de poporul român dând moscheei numele monarhului. Aici se află covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale din Europa. Acesta are o suprafaţă de 144 metri pătraţi şi cântăreşte aproape 500 kilograme. Nu ai mult de mers de aici și descoperi Casa cu Lei, construită de un armean, cu patru coloane impunătoare pe care tronează câte un leu.

Ruinele cetăților antice

Într-o zi, poți alege să explorezi împrejurimile, iar cetăţile antice de la Histria, Callatis, Capidava sau Adamclisi te așteaptă să-ți ”vorbească” despre istoria locului. Dobrogea este un important centru al ortodoxiei, iar aici găsești mănăstiri, bisericuţe străvechi şi peşteri unde s-au nevoit sfinţi ortodocşi, în frunte cu însuși Sfântul Apostol Andrei.

Atracții turistice la tot pasul

Dar, să revenim la frumusețile orașului. Muzeul de Artă Populară este cel care deschide intrarea în zona istorică a Constanţei, alături de care poți admira Geamia Hunchiar, cel mai vechi locaş de cult musulman din oraş. Geamia are o istorie aparte. Dacă ajungi pe strada Callatis, vei găsi ușor Biserica Armenească Sfânta Maria, iar aproape se găseşte Biserica Greacă Metamorphosis, primul locaş de cult creştin din Constanţa, fiind inaugurată în acelaşi an cu Geamia Hunchiar – 1867. Constanța este un oraș cosmopolit, iar dovada cea mai bună este vechea sinagogă a evreilor care, deși nu mai poate fi vizitată, impresionează prin arhitectura sa deosebită. Catedrala catolică este un loc unde găsești chiar și ortodocși sau musulmani, veniți pentru a cere și ei, o minune de la Sfântul Anton de Padova.

Muzeul Ion Jalea și Cazinoul

Dacă ajungi la Constanța nu uita să treci pragul Muzeului Ion Jalea, care adăpostește operele artistului plastic din aceste locuri, care şi-a pierdut mâna stângă în război şi a sculptat cu o singură mână. Muzeul este situat chiar deasupra falezei Cazinoului. La capătul bulevardului Elisabeta, faleza te întâmpină cu Farul Genovez.

De asemenea, la ”Cazino” este plimbarea obligatorie pe care o face oricine vine la Constanţa. De altfel, familia regală a României îşi stabilise la Constanţa reşedinţa de vară, iar pavilionul Reginei Elisabeta poate fi vizitat în Portul Constanţa. Nu rata nici Termele romane, de Edificiul Roman cu Mozaic, de Muzeul de Istorie şi Arheologie Naţională, al doilea ca mărime din ţară, după Muzeul de Istorie Naţională din Bucureşti. Aici veți putea găsi și celebra statuie a  lui Ovidius Publius Naso, poetul roman exilat la Pontul Euxin, precum și mormântul acestuia. În centrul oraşului mai găsiţi, situat în diagonală cu Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, un monument unic în România: Cavoul hypogeu. Mormântul are picturi tip frescă de o valoarea inestimabilă, datând din perioada paleocreştină, secolul al IV-lea.

Plajele sălbatice din Constanța

Atunci când vine vorba de mare și plajă, majoritatea dintre noi avem în minte acea mulțime de oameni, așezați prosop lângă prosop, și zgomot cât curprinde. Cu toate acestea, există și locuri unde nu trebuie să stai înghesuit pentru a putea prinde ceva raze ultraviolete. Există încă unele plaje slălbatice, unde te poți bucura cu adevărat de mare. Ce-i drept, ai și unele dezavantaje: nu există salvamari, și nici semnal la telefonul mobil.

Din fericire, încă mai există astfel de locuri și pe litoralul românesc. Cu toate acestea, asfel de ”oaze” tind să dispară, pentru că apar și unii teribiliști, care-și parchează mașina direct pe nisip, iar după ce pleacă, în urma lor parcă a trecut uraganul. Pentru cei care își doresc însă câteva clipe de relaxare la mare, îți vom prezenta câteva dintre aceste locuri.

Vadu, unde zgomotul valurilor îți umple sufletul

Plaja de la Vadu nu este una la îndemâna oricui. Traseul porneşte la dreapta la ieşirea din comuna Corbu, aflată la 30 de kilometri de Constanţa. Din sat până la plajă ai de mers cam jumătate de oră, doar prin locuri sălbatice. Ochii și sufletul ți se umplu de întinderile de plajă nesfârşită, iar pescăruşii te scot, din când în când, din această reverie, prin strigătul lor specific. Auzi, simți, trăiești valurile, iar lumina soarelui de aici este una aproape ireală.

Corbu, ceva mai populată

Dacă la Vadu vi s-a părut prea izolat totuși, există și varianta de mijloc, cu plaja de la Corbu.  Aceasta este mai accesibilă, și vara este destul de aglomerată. Totuși, nu este atât de multă lume precum în stațiunile de pe litoral, așa că ai parte de ceva relaxare. Pentru a ajunge pe plajă, la intrarea în localitate faci dreapta şi mergi iniţial pe un drum betonat, apoi pe unul de piatră. Apoi trebuie apoi să cobori dealul, dar cu atenție pentru că în unele locuri, panta este foarte abruptă.

Gura Portiţei, un colț de rai

La Gura Portiţei puteţi ajunge doar pe calea apei, cu o cursă rapidă care se poate lua din miniportul turistic de la Jurilovca. Poate vi se pare complicat, dar dacă ai reușit să ajungi aici, vei constata că se merită tot efortul. Plaja de aici este una care te face să uiți de civilizație, și poți fi sigur că pentru câteva ore nu-ți vei dori nimic altceva. Dacă vrei ceva mai mult, la Gura Portiţei există complexul turistic Eden, deschis după anul 1990.

Tuzla, locul unde nisipul este cel mai fin

Chiar la mijlocul distanţei dintre Constanţa şi Mangalia se ascunde un loc sălbatic, plaja Tuzla. Este locul care îmbină cel mai bine ceea ce îți dorești atunci când mergi la mare: soare şi o apă limpede. Ai parte de liniștea dorită, un nisip fin şi o mare verde-albastră. Pare ideal, nu? Aveți însă grijă, aici marea este foarte adâncă, imediat ce intri în apă, și nu aveți parte de salvamari. De asemenea, aveți ceva de mers până ajungeți la plajă, care este înconjurată de stânci.