Cum poți să îți amenajezi terasa perfectă, la tine în curte

Ai reușit în sfârșit să te muți ca curte, visul tău cel mai mare. Acum, ai altă preocupare. Îți dorești ca acest spațiu să fie unul de care să profiți la maxim, iar una dintre cele mai la îndemână soluții în acest caz o reprezintă amenajarea unei terase. Evident, se ține cont de unele detaii, cum ar fi spațiul pe care îl ai la dispoziție, stilul vostru de viață și bugetul. Dar nu despre acestea am decis să îți vorbim, ci despre modul cum îți poți amenaja în propria curte acea terasă care să devină, curând punctul de atracție și preferata întregii familii.
Gândește-te bine cum va arăta la final totul
Nu toate curțile au aceleași dimensiuni, așa că nu ai posibilitatea ca mereu să îți construiești terasa de dimensiuni impresionante pe care o doreai. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la acest gând, ci doar să măsori bine spațiul pe care îl al la dispoziție și să te gândești care ar putea fi principalele scopuri ale terasei: loc de servit masa, spațiu de relaxare, loc pentru grătar și multe altele. Apoi, în funcție de ce ai stabilit, ia în calcul un buget corect pentru acestea, și nu uita nici de piesele de mobilier, atât cu rol estetic, dar și funcțional.
Cea mai bună pardoseală
Fiind vorba despre o pardoseală pentru un spațiu aflat în exterior, supus capriciilor vremii și nu doar a traficului cauzat de cei care folosesc terasa, aceasta trebuie să fie din materiale durabile și rezistente. Parchetul pentru exterior, gresia, piatra naturală sau lemnul tratat pot fi opțiuni care s-ar potrivi cu cerințele tale. Dacă terasata este una acoperită, se pot folosi și covoare ori poate niște saltele exterioare pentru a adăuga un plus confort și căldură.
Deck-ul, preferatul experților în decorațiuni
Experții s-au pus cu toții de acord că atunci câd vine vorba despre alegerea unei pardoseli de exterior, deck-ul este opțiunea care oferă cele mai multe avantaje în termeni de design și funcționalitate.
Acesta oferă cel mai bine impresia de natural și intim, iar în mintea noastră este asociat cu acea vacanță perfectă, de care ne amintim în fiecare an, sau la care visăm cu ochii deschiși. Deck-ul din lemn sporește semnificativ farmecul exteriorului, poate mai mult decât oricare alt material. Indiferent de stilul pe care-l abordăm, modern sau natural, deck-ul se va potrivi perfect. În plus, specialiștii vin să ne asigure că deck-ul exotic este campion la capitolul durabilitate și confort. Și, dacă mai aveai vreun dubiu, îți spunem că tot deck-ul este soluția perfectă pentru terasă deoarece oferă o zonă intermediară între interiorul casei și spațiul verde sau grădină, păstrând totodată libertatea mediului exterior. Nu contează dacă folosești o prindere cu clipsuri sau cu șuruburi la vedere, terasa ta va avea un aspect natural și va da acea impresie de cămin trainic și durabil.
Apelează la o firmă profesionistă de montatori
Cu toate acestea, nu te aventura să îți montezi singuri plăcile. Ai nevoie de un profesionist în domeniu, deoarece este necesară luarea în calcul a substructurii, finisajul final și mentenanța acestuia. Toate terasele exterioare trebuie să fie hidroizolate, astfel este necesară o pregătire minuțioasă și folosirea uneltelor specializate. Substructura este recomandată să fie din lemn de esență și proprietăți similare cu deck-ul și trebuie să se țină cont atât de „pas”, cât și de îmbinările la 90 de grade. Așadar, nu este o treabă deloc ușoară și este mai bine să nu gd aventurezi pe un teren total necunoscut.
Esențe de deck
Cele mai importante esențe de deck sunt: Ipe, Tec și Iroko, Ipe fiind cea mai longevivă specie de parchet exterior din punct de vedere al rezistenței la intemperii și modificări de temperatură. De asemenea, mai sunt și alte specii lemnoase care sunt folosite pentru deck, precum Masaranduba, Garapa și Itauba. Aceste esențe nu necesită tratamente termice, deoarece provin din zone tropicale, așadar sunt adaptate pentru temperaturi ridicate și umiditate intensă. Ce-i drept, sunt și ceva mai scumpe. Întreținerea corespunzătoare a deck-ului este foarte importantă. Aceasta este făcută prin uleiere, pentru a păstra aspectul natural al fibrelor lemnoase și creșterea rezistenței în timp a acestuia.
Piesele de mobilier
Piesele de mobilier care se vor afla pe terasa ta trebuie să fie unele care să se potrivească în spațiul disponibil, fără însă să îl încarce în exces. Din fericire, ai de unde alege, pentru că în magazinele fizice și cele online ai la dispoziție o ofertă mai mult decât generoasă de scaune, mese, canapele de exterior, șezlonguri și multe altele. Optează pentru cele care nu sunt doar confortabile, ci și rezistente la uzura de orice fel.
Elemente de decor
La fel ca și în cazul locuinței, și terasa ta prinde mai multă personalitate atunci când apelezi la unele elemente de decor. Nu este cazul însă acum să exagerezi cu ele, mai ales că nici terasa nu este una chiar atât de mari. Rezolvi ușor problema cu anumite perne decorative, unele corpuri de iluminat mai aparte, sau chiar plante. Folosește ghivece cu plante aromatice, care au atât un aspect plăcut, dar îți oferă și posibilitatea de a parfuma aerul de pe terasă și îți dau gust bun preparatelor tale culinare. Evident, vei opta pentru acelea care sunt mult mai rezistente la intemperiile vremii.
Corpurile de iluminat
Pentru serile pe care le petreci pe terasă, corpurile de iluminat îți sunt mai mult decât necesare. Profită de ele și adu un plus de farmec acestui spațiu, pentru că poți opta pentru lămpi clasice sau de podea, șiruri de lumini sau chiar felinare ori lămpi solare. Sigur te descurci să alegi ceva care se potrivește de minune.