Parchetul masiv, mereu în tendințe în amenajările interioare

Stilul clasic, în materie de design interior, se caracterizează în primul rând prin rafinament, fiind preferatul designerilor pentru aspectul său de simplitate. Simetria este poate cea mai bună caracterizare a stilului clasic aplicat în prezent.

Dacă vei alege stilul clasic pentru a-ți amenaja casa, îți garantăm că nu vei regreta, pentru că este un stil care nu se va demoda vreodată! Deisgnerii susțin că acest stil ”cere” mult lemn, mobilier vechi, recondiţionat, parchet la fel vechi, geamuri mari.

Rezistență mare la impacte deformatoare

Și pentru că a venit vorba de parchet, cel care se potrivește cel mai bine este cel masiv, din vişin, nuc, arţar, pin, fag, stejar. Se pare că acestea inspiră confort şi căldură, fiind considerate esențele potrivite atunci când avem vorba de o amenajare în stil clasic. În plus, folosind parchet masiv, ai parte de o pardoseală călduroasă și rezistentă

După cum îi spune și numele, parchetul masiv se confecționează din lemn de esență tare, ceea ce-i dă o durată mare de viață, fiind necesară doar o întreținere minimă. În plus, lemnul natural arată foarte bine în orice interior, iar varietatea speciilor de lemn permite să alegi acoperirea pardoselii cu parchet masiv pe placul tău.

Spre deosebire de alte tipuri de parchet, plăcile care-l alcătuiesc pe cel masiv rezistă bine la impacte deformatoare. Cu cât lemnul din care este fabricat este mai dur, cu atât rezistența la uzură este mai mare. Parchetul masiv are avantajul că poate fi montat atât în locuințe particulare, cât și în locurile comerciale cu trafic intens. Ce să mai spunem și de faptul că frumusețea specială și unică a lemnului conferă încăperii un aspect elegant, fiind preferat atunci când vine vorba despre pardoselile galeriilor de artă sau ale sălilor de muzeu.

Durabilitate mare

Atunci când vorbim de o pardoseală pe care a fost montat parchet masiv, atunci știm deja că este vorba de una foarte trainică și durabilă, iar stratul de uzură este de 7 mm, ce permite restaurarea până de 5-6 ori.

Produs ecologic

Parchetul masiv este un produs natural și ecologic, produs dintr-o bucată integrală de lemn, iar în producție nu sunt utilizate substanțe chimice (adeziv, solvenți, etc.). Așa că dacă ești preocupat de soarta mediului înconjurător, acest tip de parchet este alegerea perfectă pentru tine.

Căldura unui cămin primitor

Întreținută așa cum trebuie, pardoseala cu parchet masiv te va servi mulți ani la rând, având parte și de o plăcere estetică, cât și una palpabilă la propriu. Vei adora să mergi cu picioarele goale, de exemplu, având parte de acea căldură specială pe care numai lemnul poate să o ofere.

Avantajele parchetului masiv

Acest tip de parchet conferă senzația de efect natural, este elegant și nobil; are capacitatea de a induce senzația de căldură în case; oferă o garanție a calității și durabilității; mult timp după montaj își păstrează aspectul inițial; permite îndepărtarea prafului foarte ușor.

Ce culori se poartă pentru pardoseala din parchet masiv?

Cu toții avem preferință pentru o anumită culoare, care ne dă o stare de bine. Cu toate acestea, uneori, nu o putem transpune și în interiorul locuinței noastre. De aceea, specialiștii în design interior consideră că secretul constă nu doar în a alege o culoare și a te raporta emoțional la ea, ci în a reuși să jonglezi cu unele combinații reușite, pentru a transforma ambientul casei tale conform propriei personalități.

Dacă anii trecuți culorile predominante au fost cele reci, scandinave, lucrurile au început să se schimbe în materie de nuanțe preferate pentru pardoseala locuinței lor. Oamenii au început să fie din nou interesați de culorile calde, culorile naturii, culorile pământeşti. Nuanţele luminoase sunt inspirate şi asociate cu elemente din natură: galben prăfuit – soare; maro/crem – pământ, nisip, lemn; albastru – apă, cer, munte; roşu cărămiziu – argilă, cupru. Trebuie să recunoaștem însă un mare adevăr, culorile de mai sus nu pot fi folosite pentru parchet. De aceea, paleta cromatica potrivită în acest an în locuințele celor aleg să-și monteze parchet se îndreaptă spre  nuanțele de stejar, nuc. Sunt nuanțe și culori care merg perfect în spațiile amenajate clasic, rustic elegant sau eclectic.

Propunerile designerilor și ale producătorilor de mobilă sunt cât se poate de interesante. Lemnul este folosit pentru amenajarea întregii locuințe, fie ca este o vilă cu ”n” camere sau un mic apartament, și în acest an se poartă cel texturat, structurat, care pornește de la blaturile de mese și se încheie cu parchetul. În acest ultim caz, finisajele nu sunt elaborate, nu există strat gros de lac, iar textura lemnului trebuie simțită. Protejarea lemnului se face cu lacuri fără luciu, care dau un aspect cât mai natural. De fapt, este folosit lemnul cât mai aproape de forma lui naturală, cu cât mai puține intervenții. Cel puțin acestea sunt tendințele în materie de parchet în acest an.

Un interior plin de personalitate

Parchetul ocupă un loc foarte important în amenjările interioare, deoarece acesta uneşte armonios accentele de culoare ale accesoriilor şi devine cel mai important sprijin pentru mobila casei. Este un tip de pardoseală des întâlnită în locuinţe, datorită calităţilor ei estetice şi tactile, iar tendinţele noi în amenajări interioare încă nu exclud acest tip de pardoseală, doar că încearcă să-l modernizeze un pic. Ceea ce nu-i chiar așa de rău, nu-i așa? Mai ales că dintotdeauna ți-ai dorit o locuință care să aibă parte de acel ”ceva” care să o facă să fie mai aparte!