Ce știi despre parchetul industrial?

pexels-berk-ozdemir-3779198

După o bună perioadă în care a fost considerat, pe nedrept, ”Cenușăreasa” pardoselilor, parchetul industrial are parte de o nouă epocă de glorie în zilele noastre, ajungând să fie în trendul preferințele consumatorilor și grație proprietăților sale avantajoase.

Potrivit celor care au ales acest tip de parchet, dar și a specialiștilor în domeniu, acesta este apreciat și grație construcției sale și rezistenței mari la uzură, ceea ce-l face soluția potrivită atunci când vorbim despre parchetarea încăperilor cu încărcare mare și trafic intens.

Avantajele parchetului industrial

Cel mai des parchetul industrial este fabricat din lemn de stejar într-o singură calitate, fiind caracterizat printr-o mare varietate a culorilor elementelor, dar care vine cu o suprafață omogenă și plăcută la vedere.

Datorită lamelelor înguste, specialiștii susțin că acest tip parchet rezistă foarte bine la trafic, ceea ce-l face candidatul ideal atunci când vine vorba despre montarea pardoselilor pentru spaţii mari şi aglomerate: săli de sport, hale, birouri sau cafenele. De asemenea, un alt avantaj al parchetului industrial se referă și la prețul acestuia, mult mai redus comparativ cu alte tipuri de parchet, în special datorită randamentului bun al materiei prime.

Poate fi folosit și pentru locuință

După cum spuneam, parchetul industrial este acel tip de pardoseală adaptată special pentru încăperi supuse la trafic intens. Cu toate acestea, în ultima vreme, se observă tendința de a fi folosit și în locuințe, în special pentru că avem de-a face cu un aspect estetic deloc de neglijat. Acest tip de parchet este format din mai multe lamele de mici dimensiuni, asamblate între ele şi compactate în blocuri de formă paralelipipedică, care devin module pentru execuţia de pardoseli. Prin modul de dispunere al acestor module şi chiar prin inserarea unei lamele de lemn de culoare diferită, se pot crea jocuri estetice atractive, care fac din pardoseală ceva deosebit.

Durată de viață mare

Așadar, vorbim despre un tip de parchet extrem de rezistent, cu o durată de viață foarte ridicată. De asemenea, grație frumuseții sale, este considerat a fi bun și pentru locuințe personale. Parchetul industrial din Stejar, Lapacho, Iroko, Jatoba, Merbau, Palisandru, Sucupira, Teak este cel asupra căruia ar trebui să îți îndrepți atenția. Lamelele au o grosime de 14-15 mm și experții ne dau asigurări că poate fi rașchetat chiar și de zece ori! De asemenea, poate fi montat pe șape încălzite (încălzire în pardoseală).

Sfaturi de la cei mai buni

Chiar dacă parchetul industrial este cunoscut pentru rezistența sa ridicată și capacitatea de a face față cu brio traficului intens și uzurii, și acesta trebuie întreținut corespunzător pentru a-și păstra aspectul și performanța pe termen lung. Avem pentru tine unele recomandări în acest sens, inspirate de la experți în domeniu.

Curățare regulată

La fel ca și în cazul altor tipuri de parchet, și acesta trebuie aspirat sau măcar măturat în mod regulat. Praful nu îi priește, iar particulele fine din anumite produse îi pot afecta aspectul. După ce ai aspirat, folosește o cârpă ușor umezită în apă caldă în care au dizolvat un produs de curățenie blând. Este un tip de parchet destul de sensibil la umezeală, așa că ai grijă la acest aspect.

Protecție împotriva zgârieturilor

La intrare sau în oricare alte zone cu trafic intens, nu este deloc o idee greșită să folosești carpete sau covorașe care să îl ferească de zgârieturi. De asemenea, dacă există piese de mobilier care se sprijină pe parchet, acestea trebuie să fie prevăzute cu dispozitive de protecție sub piciorușe. Le vei manevra și mai ușor atunci când le mulți, dar și parchetul va fi mai bine protejat.

Nu folosi produse abrazive

Da, știm, este mult mai rezistent decât alte tipuri de parchet, dar asta nu înseamnă că poți folosi produse abrazive pentru curățarea lui. Nici bureții aspri nu sunt indicat. Cel mai bine este să apelezi la acele produse de curățenie special concepute pentru acest tip de parchet, și totul va fi perfect. Și încă un amănunt: nu lăsa să treacă prea mult timp între operațiunile de spălare și întreținere a parchetului, pentru că și în acest caz vei reuși să ții sub control eventualele probleme.

Lumina naturală îl poate afecta

Din păcate, lumina naturală îi poate afecta frumusețea, așa că pe timpul zilei, trage draperiile sau perdelele în camera în care ai montat acest tip de parchet. Poate că nu se observă la prima vedere, dar în timp vei vedea că acele culori care te-au atras la el sunt mult mai decolorate.

De asemenea, aerisește regulat pentru că în acest fel umiditatea este mult mai bine ținută sub control și astfel vei prelungi durata de viață a parchetului industrial.  

Respectă indicațiile producătorului

De regulă, producătorii trec pe ambalajul foilor de parchet și instrucțiuni privind întreținerea corectă a acestuia. Le poți folosi cu încredere, pentru că în acest fel ai toate șansele să te bucuri cât mai mult de investiția făcută.

Nu folosi produse de curățenie peste o podea prăfuită

Niciodată nu aplica produse de curățenie pentru pardoseală fără ca înainte să îndepărtezi praful de la suprața acesteia. Nu vei face decât să deteriorezi mult suprafața, ca să nu mai spunem că aspectul nu va fi deloc unul curat și atrăgător.

Protejează parchetul în timpul lucrărilor de renovare

Dacă în locuință urmează să aibă loc lucrări de renovare sau de construcții, folosește materiale de protecție, cum ar fi folie protectoare sau chiar și unele materiale textile pentru a proteja parchetul. Evită să trântești obiecte grele pe pardoseală, din motive lesne de înțeles.