Cum îngrijești corect un bebeluș în primele luni de viață?
Pe perioada sarcinii, îți dorești să fii o mămică informată și nimic din ce este legat de bebeluș să nu te surprindă. Așa că petreci ore întregi citind pe internet o mulțime de informații, dar pe care le uiți, sau constați cu surprindere că nu se prea potrivesc cu realitatea.
În primele zile petrecute cu bebelușul tău ești încă sub imperiul emoțiilor de după naștere, dar în același timp ești foarte obosită. Este o perioadă dificilă, dar și frumoasă în același timp.
Suntem siguri că și tu vei petrece mult timp studiindu-ți în detaliu bebelușul, analizând culoarea și textura părului lui, forma mâinilor și picioarelor, diferitele grimase ale acestuia, într-un cuvânt, totul. Însă, în același timp, îți dorești să-ți îngrijești cât mai corect puiul. Iată, pe scurt, cam ce trebuie să știi și ce trebuie să faci.
Îngrijirea buricului
Imediat după naștere, moașa va lega cordonul ombilical alături de buricul bebelușului cu o clamă din plastic. Apoi ea taie cordonul, lăsând o bucată mică cu legătura atașată. După aproximativ două săptămâni, uneori chiar mai repede, acesta ar trebui să se usuce și să cadă. Între timp, păstrează buricul nou-născutului curat și uscat, iar dacă observi vreo sîngerare sau eliminare din buric, anunță-l pe medic.
Fontanela
De obicei va dura probabil un an sau mai mult până când fontanela se va închide complet. Între timp, poți observa fontanela mișcându-se atunci când bebelușul tău respiră. Nu trebuie să te îngrijorezi să o atingi sau să o speli, dar fii delicată.
Umflături și vânătăi
Dacă ai născut natural atunci nu te speria dacă observi unele unele umflături sau vânătăi pe cap sau chiar ochii însângerați. Acestea s-au produs în timpul nașterii și vor dispărea în curând. Dacă însă ești îngrijorată, poți să te consulți cu medicul despre aceasta.
Îngrijirea pielii
Treptat, după naștere, pielea bebelușului tău se maturizează și își dezvoltă propria barieră de protecție. Pentru a fi sigură că micuțul tău va avea parte de cea mai bună îngrijire pentru pielea sa delicată, atunci îți recomandăm produsele care au la bază ingrediente naturale, care sunt bine tolerate de către pielea delicată a celor mici, care nu riscă producerea vreunei reacții adverse. Folosind aceste produse poți fi sigură că pielea puiului tău va fi îngrijită așa cum se cuvine.
Sânii și organele genitale
De multe ori, sânii unui nou-născut sunt un pic umflați și se prelinge din ei un pic de lapte, chiar dacă bebelușul este băiat sau fată. La fel și organele genitale ale ambelor sexe sunt deseori umflate, dar toate aceste mici neajunsuri vor dispărea în curând. Nu te îngrijora, sunt lucruri normale și sunt sunt cauzate de trecerea hormonilor de la mamă la copil înainte de naștere. Nu este un motiv să te îngrijorezi, te poți consulta în acest sens și cu pediatrul, care va ști să te liniștească.
Icter
Când au aproximativ trei zile, mulți bebeluși dezvoltă icter de gravitate ușoară. Aceasta va face ca pielea lor și albeața ochilor să se îngălbenească un pic. Aceasta trece, de obicei, în 10 zile sau mai mult, dar icterul mai sever necesită tratament. De obicei, în cazul mamelor cu Rh negativ, icterul bebelușilor se prelungește uneori peste acest termen. Discută cu medicul tău pediatru dacă te confrunți cu această problemă.