Parchet special pentru încălzirea prin pardoseală

Cu toții ne dorim ca locuința noastră să fie una în primul rând, care să beneficieze de tot confortul. Termopane, centrală termică, ușă metalică, parchet, jaluzele verticale sunt doar câteva dintre metodele prin care încercăm să ne asigurăm acest lucru. Pentru că totuși nu putem să ne ocupăm de toate cele de mai sus cu atenție, vom încerca să îți oferim ceva detalii în plus despre parchet, insistând de data aceasta ceva mai mult pe încălzirea prin pardoseală.

Maximizarea spațiului

Și pentru că tot suntem în sezonul rece, cel mai probabil ați observat și dumneavoastră, că din varii motive, în ultima vreme s-a remarcat o tendință de montare a sistemului de încălzire prin pardoseală. De altfel, pe lângă alte avantaje, acest lucru este recomandat și de designeri, pentru că astfel puteți maximiza spațiul de care dispuneți, sau altfel spus, puteți obține spații mai mari în încăperile mici sau pentru a conferi un aspect modern încăperii. Ca să nu mai amintim și de faptul că nu veți mai avea acea senzație de pardoseală rece, care făcea să vă pătrundă frigul și mai mult în oase. Și, ținând cont că în locuința dumneavoastră sunt și copii, poate că și persoane în vârstă, încălzirea prin pardoseală pare să fie cea mai bună soluție, așa că ați început să vă interesați cam ce ar presupune aceasta.

Recomandări de la specialiști

Dacă și pe dumneavoastră vă tentează – și chiar nu ne interesează care sunt motivele care stau în spatele acestei decizii, venim cu unele recomandări de la experți în domeniu. Astfel, trebuie să fiți atenți la coeficientul de rezistență termică a lemnului și faptul că parchetul din lemn masiv și cel stratificat își modifică dimensiunile în timp. Aceste două tipuri de parchet sunt influențate continuu de temperatura și umiditatea ambientală. Astfel, dacă umiditatea ambientală este mare, lemnul va absorbi vapori de apă și își va mări volumul, iar dacă aerul este relativ uscat, iarna, atunci când camerele sunt încălzite, lemnul va elimina vaporii de apă, diminuându-se, ceea ce va avea drept rezultat și apariția unor fisuri inestetice între lamele.

Specialiștii susțin că parchetul, prin natura lui, este un bun izolator termic, de aceea dacă alegeți să vă montați un parchet ceva mai gros, sistemul de încălzire prin pardoseală nu va mai fi atât de eficient. De aceea se și recomandă ca montarea parchetului să fie efectuată numai după punerea în funcțiune a instalației de încălzire, atunci când șapa este perfect întărită și uscată.

Etapele montării

Etapele montării parchetului ca finisaj pentru o încăpere cu sistem de încălzire prin pardoseală trebuie respectate cu strictețe, pentru a avea parte de o lucrare de calitate bună.

Astfel, înainte de montarea parchetului, sistemul de încălzire va fi menținut în funcțiune timp de două săptămâni, fără întrerupere, la parametrii proiectați. Aveți grijă la meseriașii care i-ați ales pentru această operațiune; trebuie să știți că montajul parchetului se face cu încălzirea oprită și se recomandă ca aceasta să se facă prin lipire (cu adeziv). Mai apoi, după montaj, sistemul de încălzire va rămâne oprit timp de 48 ore, după care se poate trece la exploatarea normală.

Temperatura adecvată

După montare, sistemul de încălzire prin pardoseală se conectează la 15 grade Celsius și se mărește în 3-4 zile până se ajunge la 20 de grade Celsius. Aceste măsuri sunt luate în vederea evitării uscării rapide a pardoselii, fapt ce ar putea duce la apariția fisurilor în șapă.

Aveți grijă ca în timpul montajului, temperatura șapei să nu fie mai mică de 12 grade Celsius, iar în timpul folosirii sistemului de încălzire prin pardoseală nu are voie să treacă de 20 de grade Celsius.

De asemenea, recomandarea specialiștilor mai este ca după montarea parchetului, temperatura maximă de încălzire a suprafețeiar trebui să nu depășească 20 de grade Celsius pentru camerele de locuit. Însă, în cazul încăperilor mai mari, s-ar putea ca această temperatură să nu fie suficientă pentru încălzirea camerelor. Aici este de preferat să apelați la radiatoare electrice, șemineu, dar este interzisă cu desăvârșire  ridicarea temperaturii sistemului de încălzire prin pardoseală.

Apelați la specialiști

Dacă vă doriți ceva de calitate, pentru că este vorba de o operațiune destul de ridicată, atunci căutați firme de profesioniști. Cereți recomandări de la cunoștințe, rude sau prieteni care au deja încălzire prin pardoseală și vedeți care au fost firmele cu care au colaborat, și care au fost punctele lor slabe și cele tari. Obiectivul profesioniștilor la realizarea fiecărui proiect ar trebuie să fie ca la final să rezultate un produs finit care să corespundă exigențelor dumneavoastă. Apelează la echipe formate din profesioniști ai lemnului, capabile să abordeze orice operațiune cu seriozitate, profesionalism, atenție la detaliu și responsabilitate.

Respectați indicațiile acestora

Trebuie să recunoaștem: a monta un sistem de încălzire prin pardoseală și parchetul pe deasupra nu este o misiune pe care am numi-o chiar lejeră. Este nevoie de ceva timp pentru ca toate lucrările să se încheie, și în plus, nici costurile nu sunt chiar unele ușor de suportat. Prin urmare, este și normal să vă doriți ca investiția făcută să fie cât mai durabilă, nu doar calitativă. Aici depinde și de dumneavoastră și de felul în care decideți să respectați instrucțiunile și recomandările echipei de montatori. Cu cât le ignorați mai mult, în ideea că nu se strică atât de repede, cu atât aveți parte de surprize nu tocmai plăcute. Așadar, cu riscul de a vă plictisi, vă spunem să repectați mereu indicațiile acestora, pentru că în acest fel nu veți mai fi nevoiți să scoateți prea curând alți bani din buzunar.