La pas prin Cheile Bicazului!
Avem o țară plină de frumuseți naturale care îți taie răsuflarea. Din păcate, mai mult străinii se bucură de acestea, pentru că turiști români mai rar găsești.
Dacă însă și tu te numeri printre cei care iubesc muntele, atunci le recomandăm, dacă nu cumva au ajuns până acum, să petreacă măcar o săptămâna în Cheile Bicazului, un loc de relaxare şi drumeţii montane care vă va surprinde plăcut. Frumusețea zonei, peisajul sălbatic care te transpune parcă în altă lume nu mai are nevoie de nicio prezentare. De altfel, în fiecare an, turiștii se încumetă vin să străbată şoseaua care se strecoară printre munţii imenşi şi să admire frumuseţile pe care natura le-a creat aici. Dar, mare atenție, atunci când este vorba de Cheile Bicazului, farmecul acestora constă tocmai în faptul că aici există locuri care abia aşteaptă să fie descoperite și pe care poate nu le-ai observat întâia oară, iar peisajele sălbatice şi stâncile amenințătoare stau fiecare să-ți spună o poveste, doar pentru tine, și mereu alta.
Un loc pe care nu îl poți uita niciodată
Cheile Bicazului sunt renumite în România, datorită mărimii lor impresionante. Fac parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş situat în zona central-nord-estică a României, pe raza judeţelor Neamţ şi Harghita, în grupa centrală a Carpaţilor Orientali. Rezervaţiile naturale incluse în parc sunt: Cheile Bicazului (jud. Neamţ, 1.600 ha şi jud. Harghita, 2.128 ha) şi Lacul Roşu, Cheile Şugăului (10 ha), Avenul Licaş (5 ha), masivul Hăşmaşul Mare-Piatra Singuratică şi Hăşmaşul Negru (800 ha).
Pentru cei care aleg ca destinație de vacanță Cheile Bicazului, le recomandăm drept puncte de atracție Rezervaţia Cheile Şugăului, situata la intrarea în localitatea Bicaz-Chei, Cheile Lapoşului cu Piatra Altarului, Peştera Munticelu, Peştera tunel sau Peştera glodului, Cheile Bicăjelului, Vârful Hăşmaşu Mare – de unde izvorăsc Oltul, Mureșul și Bicazul, Cheile Cupaşului, Avenul Licaş, staţiunea Lacu Roşu şi Piatra Singuratică.
18 trasee turistice
Aceste locuri sunt preferate și de amatorii de drumeții montane. În scop turistic sunt amenajate 18 trasee turistice montane care străbat Cheile Bicazului. Turiștii care se aventurează vor avea ce povesti, pentru că vor avea parte de experienţe de neuitat. În afară de peisajele care-ți taie răsuflarea, surpriza vine și din partea oamenilor locului, pentru care timpul pare că se scurge altfel. De altfel, aceasta este și impresia pe care o ai la Cheile Bicazului, un loc unde ai impresia că spațiul și timpul sunt reduse la simple noțiuni definite în manualele școlare. Te vei putea caza la frumoasele pensiunile construite în stil tradiţional din lemn sau piatră, iar puritatea acestor locuri te va face să te întrebi cum poți locui ”la oraș”. Te asigurăm că nu vei simți lipsa tehnologiei, că vei vedea că renunțarea la telefon sau la laptop pare de la sine înțeles. Nimic nu ți se va părea mai ciudat ca sunetul unui telefon mobil în aceste peisaje.
Nu ai cum să te plictisești
Zona Cheile Bicazului cuprinde păduri de molid, păduri de răşinoase cu fag, care îmbracă versanţii masivului, pajişti montane întinse, vârfuri cu vegetaţie subalpină, stâncării cu vegetaţie specifică, multe rarităţi floristice şi endemite.
Pentru cei care aleg această zonă drept destinație de vacanță, oamenii locului au pregătit multe metode de a petrece timpul, respectiv parcurgerea traseelor turistice, turism ecvestru, fototurism cu cazare la pensiunile din zonă, excursii cu ghid, excursii uşoare cu ghid cu scopul vizitării comunităţilor locale, excursii specializate pe observaţii asupra florei şi faunei, iar pe timp de iarnă se poate practica ski fond, ski de tură, plimbări cu rachete de zăpadă.
Natura în splendoarea ei
Dacă ajungi aici, vei descoperi și tu locuri care par neatinse de om, așa că ești surprins când vezi și alți turiști pe traseul ales de tine. Natura este una sălbatică, iar pereții amenințători ai stâncilor par să se prăbușească din clipă în clipă asupra ta. Peisajele din zonă te cuceresc, și nu știi ce să admiri mai întâi. Poate valea foarte îngustă alături de cascade, stâncile izolate care te fac să te gândești la frumusețea singurătății, guri de peşteri şi pereţi stâncoşi, toate acestea formează locuri pitoreşti încărcate de legendă, care ne impresionează prin frumuseţile lor unice. În plus, ai parte de numeroase poteci ascunse, pe care se poate ajunge în siguranţă acolo sus.
Cum ajungi la destinație
Dacă vrei să ajungi aici, trebuie să știi că acestea sunt situate pe DN 12C Bicaz – Gheorghieni, imediat după localitatea Bicaz Chei, și leagă județele Neamț și Harghita. Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine, iar fiecare curbă îți aduce în fața ochilor peisaje de o rară frumusețe. Nu știi ce să admiri mai întâi, poate apa care se revarsă în spume peste pietre, zgomotul pe care-l face te însoțește ca o muzică a naturii.
Ce vei putea admira în zonă
În plus, pereții de calcar ai stâncilor adăpostesc peșteri (Peștera Neagra – 35 m lungime, Peștera Cascada – 69 m) și avene (Licas, Avenul cu trei intrări). În plus, toate micile cursuri de apă afluente Bicazului fac la rândul lor alte chei. Așa că vei auzi și vei vedea Cheile Lapoșului, Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului. De altfel, de la vărsarea pârâului Bicăjel în pârâul Bicaz, începe cea mai spectaculoasă zonă a Cheilor pe o lungime de aproape 1000 de metri. Aici se găsește Gâtul Iadului, aflat între Piatra Surducului și peretele Bardosului, sau Piatra Altarului – 1154m, masivul stâncos cel mai impunător al Cheilor Bicazului, Piatra Pinteștilor – 847 m, Piatra Arșiței – 835 m, Piatra Surducului. Poarta de Piatră și Polițele Bardosului aproape că te sperie când realizezi că sunt atât de apropiate una de cealaltă încât soarele nu pătrunde aici. Pe unele stânci sunt trasee marcate pentru alpiniști, dar te asigurăm că traseul nu este deloc unul ușor, așa că dacă nu ești profesionis, mai bine renunță la această aventură.
Ce mai putem spune? Frumusețea peisajelor pe care le întâlnești la Cheile Bicazului nu are cum să fie descrisă în cuvinte, care par dintr-o dată, prea sărace. Frumusețea de aici îți rămâne întipărită în minte, și te face să revii, an după an, pentru a (re)descoperi peisaje ce îți taie răsuflarea. De fiecare dată remarci cu surprindere ceva nou, deși poate aveai impresia că zona nu mai are niciun secret pentru tine. Cât despre cei care nu știu dacă că vină sau nu, le spunem doar atât: merită! Restul, îl vor descoperi și singuri!