Învață-ți copilul să se spele pe dinți! Iată câteva trucuri!
Este important să acordați atenția cuvenită îngriirii danturii copilului dumneavoastră. Nu vă gândiți că are doar doi dințișori și nu este nevoie săi periați. Medicii stomatologi ne spun că ar fi indicat să începeți periajul dinţilor copilului încă de la erupţia primului, adica în jur de 5-6 luni. După ce dentiția copilului este completă, adică în jurul vârstei de doi ani, atunci poţi începe să-l ajuți să deprindă singur tehnica spălatului pe dinţi. Pe la 4 ani copiii ar trebui să fie știe să se spele singuri pe dinţi.
Când începeți?
În momentul în care a apărut primul dinte al copilului, puteți trece să-i masaţi gingiile. Aceasta va ajuta următorii dinţi să iasă mai uşor. Atunci când bebelușul dumneavoastră are mai mulţi dinţişori, atunci oferiți-i o mică periuţă de dinţi adevărată şi eventual puţină pastă de dinţi pentru copii, pentru ca micuțul dumneavoastră să se obișnuiască cu acest obiect și să nu-l respingă atunci când încercați să-l spălați pe dinți. De asemenea, folosiți mult puterea exemplului, pentru că dacă vă observă când vă spălaţi pe dinţi, bebeluşul dumneavoastră va dori să vă imite. După ce a împlinit 3 ani, învăţaţi-l să se spele singur pe dinţişori de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara).
Lăsați-l să se implice
Pentru a-l ajuta să perceapă spălatul pe dinți ca fiind ceva pozitiv, implicați-l și pe el. Lăsați-l să își aleagă singur periuța, poate chiar și pasta dentară. Totuși, nu uitați că totuși dumneavoastră sunteți cel responsabil de calitatea acestora. Este important să utilizați o pastă de dinți care a primit recomandarea medicului stomatolog, deoarece cantitatea de flour necesară diferă de la o vârsta la alta.
Un moment special
Faceți din momentul spălatului pe dinți unul plăcut. Spălați-vă dinții în doi, dimineața și seara. Puneți-vă imaginația la încercare și inventați un poveste în care să includeți această procedură, sau faceți mici concursuri, de genul ”cine are dinții mai strălucitori”? Iar câștigător ar fi, evident, cel mic. Și cum și timpul de periaj trebuie să fie de două minute, poți alege ca momentul spălatului pe dinți să fie însoțit de cântecul preferat al micuțului.
Multă răbdare
Nu vă pierdeți răbdarea. Evident că la început, primele încercări ale micuțului tău în a-și spăla dințișorii nu vor fi încununate de succes. De aceea este important ca acum să fiți răbdător și încercați să nu-l descurajați. Pentru a vă asigura că are parte de o igienă dentară calitativă periați dumneavoastră dinții dimineața, iar el va putea exersa seara.
Vizita la medicul dentist
Faceți o vizită la medicul stomatolog. Dacă va primi laudele unui medic pentru felul cum își îngrijește dințișorii, dacă i se vor prezenta instrumentele folosite de acesta, iar stomatologul va ști să creeze acea legătură atât de importantă pentru înlăturarea fricii de dentist, atunci puteți fi sigur că micuțul dumneavoastră va da importanța cuvenită igienei orale.
Sănătatea dinţiilor de lapte este mai importantă decât cred majoritatea părinţilor. De sănătatea lor depinde dezvoltarea maxilarului şi sănătatea dinţilor permanenţi, așa că nu neglijați îngrijirea acestora.