Cinci remedii naturale pentru a preveni dermatita la bebeluși
Una dintre problemele cu care se confruntă bebelușul tău este dermatita de contact, o afecțiune care-i provoacă acestuia disconfort accentuat.
Potrivit medicilor specialiști, în cazul bebelușilor, dermatita de contact este favorizată de excesul de umiditate din zona scutecului, frecarea prea energică a pielii cu ocazia băii zilnice, dar şi de produsele necorespunzătoare utilizate în igiena bebelușului, care nu fac decât să fie dăunătoare pentru pielea sensibilă a micuțului tău.
De asemenea, la sugari s-a observat dermatita de contact peribucal, care se poate extinde spre bărbie, obraji, și care a apărut în urma contactului cu laptele supt, a regurgitaţiilor alimentare sau a salivei scurse.
Dar, după cum am mai spus, o formă specială de dermatită de contact este cea de scutec. Acesta este una iritativă, de origine urinară sau fecală şi care apare de obicei între a treia şi a 12-a săptămână de viaţă. Specialiștii spun că ”din punct de vedere clinic, debutează printr-un eritem difuz, la nivelul regiunii perioneo-fesiere şi genitale, care se pot extinde spre regiunea inghinală, rădăcina coapselor şi abdomen. Neîngrijite, acestea devin erozive şi zemuinde, iar mirosul de amoniac orientează medicul spre diagnosticul de dermatită de scutec. Complicaţiile apar atunci când această dermatită nu este diagnosticată şi tratată corespunzător şi se prezintă sub forma colonizării leziunilor cu candida sau germeni microbieni”.
Pentru a evita ca bebelușul dumneavoastră să se confrunte cu această problemă atât de neplăcută pentru el, avem 5 sfaturi pentru dumneavoastră.
Mențineți bebelușul curat și uscat
Cea mai simplă și la îndemână metodă pentru a preveni și trata iritațiile și dermatita de scutec este să mențineți copilului uscat și curat. Pe cât posibil, puneți bebelușul pe un prosop atunci când nu poartă scutec. O sugestie ar fi să renunțați la scutec pe o perioadă din zi, pentru că acest lucru ar putea să ajute să mențineți zona scutecului uscată. Atunci când puneți scutecul asigurați-vă că nu l-ați stâns prea tare. La schimbarea scutecului, spălați bine zona cu apă călduță, apoi utilizați creme din produse naturale care calmează iritația.
Alegeți produse fără coloranți sau parfum
Dacă vă confruntați cu dermatita de contact, evitați să folosiți în îngrijirea pielii copilului dumneavoastră produsele cu arome puternice. Cele hipoalergenice și fără miros sunt mai puțin iritante.
Alăptați
Laptele matern stimulează producerea celulelor albe în organismul nou-născutului, ceea ce reduce semnificativ șansele apariție dermatitei de scutec sau a altor infecții. Deci, dacă este posibil, optează alăptați-vă copilașul! Sunt o mulțime de beneficii ale alăptatului, așa că dacă puteți, nu i le refuzați bebelușului dumneavoastră!
Scăpați de scutece!
Dacă afecțiunea se prelungește și după tratament și schimbarea scutecelor, următorul pas poate fi chiar suprimarea acestora. Învățați-l pe cel mic la oliță, iar dacă este prea mic, atunci procedați precum mamele sau bunicile noastre care nu avea scutece de unică folosință, dar în schimb îl spălau des pe cel mic, având grijă să fie mereu uscat și curat. De asemenea, se vor evita: îmbrăcămintea din materiale sintetice, spălatul cu săpun cu Ph acid, care nu este recomandat pentru copii, scutecele din materiale textile se vor clăti bine după spălare, pentru îndepărtarea urmelor de detergenţi, şi se vor corecta dieta alimentară şi eventualele tulburări digestive.
Folosiți produse naturale.
Optați pentru produsele care conțin ingrediente naturale, fiind create special pentru pielea sensibilă a bebelușului dumneavoastră. Unul din ingredientele-cheie care se regăseşte în compoziţia mai multor produse de înfrijire pentru cei mici este bisabolol, anti-iritant natural cu proprietăţi deosebite în îngrijirea pielii sensibile. Calmant şi antimicrobian, bisabololul împiedică dezvoltarea bacteriilor, ameliorează roşeaţa şi îmbunătăţeşte textura pielii.